Прогнозите за инфлацията в Сърбия остават непроменени

Сръбската централна банка не вижда смисъл в преизчисляването на рисковете

Сърбия се придържа към плановете си за икономиката. Източник: Pixabay Сърбия се придържа към плановете си за икономиката. Източник: Pixabay

Националната банка на Сърбия запазва непроменени прогнозите си за инфлацията в страната, въпреки понижението на основния лихвен процент от 11 юли.

Растежът на потребителските цени остава в рамките на толерантния диапазон. Този отговор дава регулаторът на въпроси от Bloomberg по темата.

Средната стойност на инфлацията за периода 2017-2021 г. е 3%, а максималните рамки са 1,5% и 4,5%. Целта е да се осигури сближаване на двете рамки с развитието на икономиката.

Относителната стабилност на динара през последните седем години е значителен фактор, осигуряващ ценова стабилност и стабилизиране на инфлационните очаквания“, се казва в съобщение от Националната банка.

Още по темата

Амбициите на правителството в страната не са насочени към силна динарна политика, а стойността му се определя от износа на стоки и услуги и притока на чуждестранни и портфейлни инвестиции, отбелязват още от ръководството на банката.

Промяната на целта няма да засили доверието“, се пише още в съобщението.

Последни новини
Още от Новини от света