Американски сенатори настояват за санкции срещу Турция

Рик Скот и Тод Йънг определят покупката на Анкара на руските C-400 като сериозна и директна заплаха за сигурността на САЩ

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, вляво, поздравява президента на Турция, Реджеп Таийп Ердоган в Западното крило на Белия дом, 16 май 2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, вляво, поздравява президента на Турция, Реджеп Таийп Ердоган в Западното крило на Белия дом, 16 май 2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Сенаторите Рик Скот и Тод Йънг представиха резолюция, в която настояват за санкции срещу Анкара заради закупуването на руските системи за противоракетна отбрана C-400, чиято доставка в Турция стартира през миналата седмица и накара Белия дом да премахне страната от програмата за изтребителите F-35, пише Euractiv.

Сенатор Боб Менендес, представител на демократите, също посочи, че отстраняването на Турция от програмата не е достатъчно. Законът „ясно“ предвижда санкции за „значителни сделки“ с Руската федерация в отбранителния сектор, както и в интелектуалния, а закупуването на C-400 попада в тях, заяви той в електронни изявление.

По-рано американският президент Доналд Тръмп посочи, че не обмисля глобяването на Турция „за момента“, цитира Bloomberg.

Още по темата

Той предпочете да не третира Анкара спрямо Закона за противодействие на американските съперници, което озадачи мнозина.

Ако бъде одобрена, резолюцията на Скот и Йанг призовава за „пълно въвеждане на санкциите спрямо закона”, добавяйки, че турската поръчка на C-400 е „директна и голяма заплаха“ за интересите на американската сигурност.

Трябва да се има предвид, че законът не определя краен срок за налагане на санкциите, така че президентът може да го направи по всяко време.

Резолюцията на двамата сенатори, които са представители на републиканците, настоява още американската администрация да свика разговори в рамките на НАТО, по време на които да бъдат обсъдени заплахите от Русия, както и мястото на Турция в Алианса.

Последни новини
Още от Новини от света