МВФ: Централните банкери да са готови за допълнителни стимули

Целта за момента е да се избегне стагнация или рецесия, посочи временният ръководител на фонда Дейвид Липтън

Временният ръководител на МВФ Дейвид Липтън. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Временният ръководител на МВФ Дейвид Липтън. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Изпълняващият длъжността ръководител на Международния валутен фонд призова централните банкери да бъдат готови с въвеждането на повече стимули, ако вече засегнатата от търговската война глобална икономика продължи да се забавя, пише Bloomberg.

“Всички трябва да бъдем готови в случай на значителен спад да отговорим много по-убедително“ в зависимост от икономическите показатели и други обстоятелства за отделните страни, заяви Дейвид Липтън в интервю за Bloomberg.

Базираният във Вашингтон фонд ще публикува преразгледаните си очаквания за глобалната икономика след около седмица, посочи още Липтън, който пое ръководната функция в МВФ, след като Кристин Лагард беше номинирана за следващ гуверньор на Европейската централна банка.

Още по темата

Още по темата

Той добави, че МВФ би предпочел търговските напрежения „да бъдат заменени от диалог и решения с някакви действия“.

През април МВФ намали прогнозата си за глобален растеж с 0,2% до 3,3% през 2019 г., като очакванията за 2020 г. са за ръст от 3,6%.

"В момента нашата базова линия е за бавен растеж и малко по-силен през 2020 г." и избягването на стагнация или рецесия, каза още Липтън.

 

Последни новини
Още от Новини от света