Прокуратурата в Турция възнамерява да арестува повече от 200 военнослужещи

Предполага се, че те са свързани с забраненото движение на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

Три години след неуспешния опит за преврат властите в Турция издадоха заповед за арест на над 200 военни служители. Предполага се, че те са свързани с забраненото движение на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турското правителство обвинява в опита за преврат, пише германският седмичник Die Zeit.

Според прокуратурата в Истанбул са издадени заповеди за арест срещу 176 активни военни. Сред тях са били полковник, двама подполковници, петима майори и седем капитани от армия, военновъздушните сили и флота. Други 35 заподозрени са обявени за издирване в Измир. В северозападния вилает Коджаели, близо до Истанбул, се търсят 17 заподозрени, а в столицата Анкара - 32.

След опита за преврат на 15 юли 2016 г. около 77 000 войници и други хора в цялата страна бяха арестувани по подозрение за участие в движението на Гюлен. Други 130 000 служители бяха уволнени. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган обвинява религиозната група за системно подкопаване на държавната служба.

От друга страна, критици отправят оплакване, че арестите често се правят без конкретни доказателства и заподозрените не получават справедлив процес. Правителството защитава процеса като необходима мярка за гарантиране на сигурността в страната.

Последни новини
Още от Новини от света