Опасенията на турските инвеститори се засилват преди срещата на Г-20

Пазарите в Турция очакват сигнали от разговорите между Ердоган и Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган. Снимка: Alex Wong/Getty Images Американският президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган. Снимка: Alex Wong/Getty Images

Вероятно най-популярната активност сред турските инвеститори този уикенд ще бъде интерпретирането на сигналите от срещата на лидерите на страните от Г-20, на която ще присъстват турския президент Реджеп Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

Интересът на пазарите към срещата между двамата лидери нараства заради обявената от Турция покупка на руските системи за противоракетна отбрана C-400, която внесе напрежение в отношенията между Анкара и Вашингтон и заплаши страната от американски санкции.

Дискусиите имат "голямо значение за турските пазари", имайки предвид опасенията след засиленото напрежение между съюзниците в НАТО, посочи ръководителят на изследователския отдел на Oyak Securities в Истанбул Тойгун Онаран.

Тревогата сред турските инвеститори от покупката на руските системи, насрочена за началото на юли, допринесе за слабото представяне на турските активи през тази година. Турската лира изгуби 8,4% от стойността си спрямо долара, превръщайки се в най-зле представящата се валута на развиващите се пазари след аржентинското песо. Индексът Borsa Istanbul изостана с 4% от MSCI Emerging Markets на фона на отслабването на турските акции, които не успяха да привлекат купувачите.

Още по темата

Още по темата

По-рано президентът Ердоган се опита да успокои инвеститорите, посочвайки, че никога не е имал впечатления, че Тръмп смята да наложи санкции на страната. „Някои хора на ниско ниво говорят за подобни неща“, коментира турският лидер, преди да отлети за Япония, където се очаква да се срещне и с руския си колега Владимир Путин.

Възможно е обаче Ердоган да греши, пише Bloomberg.

През юни администрацията на Тръмп посочи, че претегля три опции за санкции, които да наложи на Турция за сделката с Русия, като най-популярните ѝ таргети бяха няколко компании от отбранителния сектор.

Още по темата

Още по темата

Всеки подобен отговор на САЩ би бил в допълнение на отказа им от продажбата на американските изтребители F-35 на Турция, тъй като руската противоракетна система С-400 е несъвместима с програмата на F-35, което значи, че на Турция няма да бъде позволено да разполага с двата вида военна техника. Американските опасания са, че руската система може да бъде използвана за събиране на разузнавателни данни за способността на американските изтребители, като администрацията на Тръмп вече многократно предупреди Анкара, че ще спре доставката на техниката, ако страната наистина закупи руските системи.

Ердоган и депутатите от неговото правителство обаче заявиха, че покупката на руските C-400 е приключила сделка. В сряда турският лидер посочи в интервю за Nikkei, че се надява срещата му с Тръмп все пак да допринесе за преодоляване на безизходицата в отношенията между Турция и САЩ, както и за засилване на сътрудничеството между тях.

Последни новини
Още от Новини от света