Магарешкото сирене е хит в съседна Сърбия

Един килограм от продукта се търгува за около 1000 евро

Магарето дава по-малко от литър мляко на ден. Снимка: Pixabay Магарето дава по-малко от литър мляко на ден. Снимка: Pixabay

Сиренето от магарешко мляко е напът да се превърне в един от най-доходоносните бизнеси в западната ни съседка. Причината е, че килограм от млечния продукт достига цена от 1000 евро, пише Times of India.

Слободан Шимич е местен фермер от националния резерват Засавица, намиращ се в близост до границата с Хърватска и Босна и Херцеговина. Стадото му наброява повече от 200 магарета, което го превръща в един от водещите бизнесмени в този бранш.

„Млякото от магарета е чудо на природата. Бебетата могат да го приемат още от първия си ден без да има нужда от разреждане“, коментира Шимич.

За продукта все още липсват научни трудове, доказващи близостта му до човешката кърма, но от Обединените нации го одобряват, като алтернатива на кравешкото мляко, особено за деца с алергии.

„Никой друг в света не произвежда и не би могъл да прави магарешко сирене“, хвали се сръбският фермер.

Още по темата

Самото мляко от животното е бедно на протеина казеин, който е свързващ агент за сиренето. Това, което Шимич е направил, е да смеси продукта с козе мляко, за да създаде свой собствен ронливия вид сирене.

Една от причините за високата му цена е фактът, че магаретата дават по-малко от 1 литър мляко на ден. За сравнение кравите могат до достигнат до 40 литра.

Фермата на Слободан Шимич продава между 6 и 15 кг. сирене на година. Основните ѝ клиенти са чужденци и туристи, посещаващи резервата.

Предприемачът представя идеята си и като един от начините за опазване на балканската порода магарета. С модернизацията на земеделието животните изгубиха в голяма степен основните си функции за сметка на машините.

Бизнесът на Шимич датира от 2012 г. Същата година името на тенисиста Новак Джокович бе свързвано с отглеждането на магарета в Сърбия, но заглавията в пресата се оказаха неверни.

Последни новини
Още от Новини от света