Natura откупи Avon срещу 2 млрд. долара

Дигиталната ера промени играта за търговеца на козметика

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Бразилският конгломерат Natura обяви сделката за британската козметична компания Avon в размер на 2 млрд. долара, разширявайки своето международно портфолио, предаде BBC.

Natura е най-големият търговец на козметика, парфюмерия и тоалетни принадлежности в Бразилия, но с инвестициите си през последните няколко години дава сериозна заявка да се превърне в една от водещите световни марки.

Преди Avon към конгломерата се присъединиха марките The Body Shop и Aesop, като обсегът му вече е до 100 държави с общо 3200 магазина. Това поставя Natura на четвърто място в света по капацитет в бранша.

Още по темата

Своеобразният разпад на Avon стартира през 2016 г., когато започна процедура по преместване от Ню Йорк към Великобритания, съкращавайки 2500 работни места в процеса. Дигиталната ера е основният фактор в провала на марката, тъй като в продължение на години тя залагаше на директните продажби от врата на врата.

Инвестицията в размер на 2 млрд. долара може и да изглежда висока за компания с остаряла методология, но фактът, че само в Бразилия има работещи над 2,2 млн. агента на Avon създава нужните условия пред Natura, за да затвърди позициите си на местния пазар и в същото време да въведе нужните реформи, които да донесат печалба и на глобално ниво.

Последни новини
Още от Новини от света