САЩ предупредиха Германия да спре да търгува с Иран

Американският посланик в Берлин критикува социалдемократите за отказа за увеличаване на разходите в рамките на НАТО

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Германските компании рискуват да влошат отношенията си със САЩ, ако продължат да работят с Иран, предупреди американския посланик в Германия Ричард Гренел, цитиран от Bloomberg.

Пред германския вестник Bild Гренел отбеляза, че европейската страна може да продължи съвместната си работа с Иран, като заплаши издаването на американски визи за германските граждани да бъде преустановено в подобен случай.

Гренел е поддръжник на президента Доналд Тръмп, като негови изказвания, включително срещу Иран, проекта „Северен поток“ 2, Русия и разходите за отбрана, вече неведнъж са предизвиквали политически бури.

В интервюто за Bild и този път Гренел не пропусна да отбележи, че страните не могат да имат доверие на Русия, като отправи обвинения към Москва в използването на химически оръжия за свалянето на украинския пътнически самолет във Великобритания, както и във възможна намеса на предстоящите европейски избори.

Американският посланик критикува и нежеланието на част от германските политици да увеличат разходите на страната за отбрана в рамките на НАТО.

Партньорите на Алианса, които бягат от увеличението на разходите, са „двулични“, коментира той, визирайки членовете на Социалдемократическата партия, коалиционният партньор на канцлера Ангела Меркел, които отказаха увеличението на разходите за НАТО до 2% от БВП на страната.

„Някои казват, че НАТО се нуждае от реформа, но не са съгласни за 2-процентното увеличение. Намирам това за двулично“, посочи Гренел, като добави изненадата си от германското решение.

Още по темата

Като най-мощната икономика в ЕС, Германия би трябвало да „демонстрира сила“, добави той.

„Имате най-силната икономика, работната ви сила е феноменална, вашите умения, вашата креативност и вашите предприемачи са просто най-добрите“, посочи той. „Поради тази причина съм изненадан колко нерешителни са германците да демонстрират сила в Брюксел и на световната сцена“, добави Гренел.

Последни новини
Още от Новини от света