Тереза Мей търси подкрепата на Корбин за митнически съюз до 2022 г.

Британският премиер продължава да се бори за компромис относно Brexit. Според доклад тя вече обмисля временен митнически съюз с ЕС

След  краха на Консервативната си партия на местните избори в Обединеното кралство, премиерът отново се обръща към опозиционната Лейбъристка партия, за да намери решение на кризата Brexit. "Нека сключим сделка", пише Тереза ​​Мей изявление за вестник The Mail on Sunday. Мей призовава опозиционният лидер Джереми Корбин да "чуе какво гласоподавателите са казали на изборите и да остави настрана различията за момент.". Това разкрива публикация на германския седмичник Die Zeit.

Ръководителят на правителството предлага сделка и се позовава на множеството противници на споразумението за Brexit в собствената си партия. „За съжаление“ няма индикация, че позицията им ще се промени. Много тори не биха били доволни от разговорите на Мей с опозицията "да търси единна, двупартийна позиция". Тя също не го възнамеряваше. "Но трябва да намерим начин да премахнем блокадата - и мисля, че резултатите от местните избори отново показват спешността на това".

Междувременно Sunday Times съобщава, че правителството е готово да направи отстъпки с лейбъристите в три области: тарифи, права на работниците и трафик на стоки. Според доклада Мей смята да представи предложения за "временен тарифен режим" с ЕС. Този митнически съюз би продължил  до юни 2022 г., съобщава вестникът, цитирайки вътрешни хора. Най-късно до май 2022 г. трябва да се проведат следващите парламентарни избори.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е поставил постоянния митнически съюз с ЕС като условие, за да подкрепи плановете на Мей за Brexit. Досега консерваторите категорично го отхвърляха, тъй като не позволява на Великобритания да сключи свои търговски споразумения с други страни. Мей също би поела имиграционната политика в свои ръце. Още през февруари Тереза Мей отхвърли компромисно предложение от опозицията, отказвайки призива на Корбин за постоянен митнически съюз с ЕС.

В рамките на местните избори миналата седмица консерваторите загубиха повече от 1330 места. Лейбъристката партия не можеше да се възползва от това и загуби повече от 84 места. Проевропейски настроените либералдемократи спечелиха 704 места, а Зелените се възползваха от 194 допълнителни места. Разраснаха се и независимите формации.

Последни новини
Още от Новини от света