Мей поиска от ЕС удължаване на срока за Brexit до 30 юни

За отлагането на процеса е необходимо единодушното съгласие на страните членки на блока

Британският министър-председател Тереза Мей. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският министър-председател Тереза Мей. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският министър-председател Тереза Мей е поискала от Европейския съюз (ЕС) удължаване на крайния срок за Brexit до 30 юни, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изказване на премиера пред британската Камара на общините.

До искането за отсрочка се стигна след поредица гласувания в британския парламент миналата седмица, на която депутатите отхвърлиха отново ревизираното споразумение на премиера и Брюксел.

Мей смяташе да внесе споразумението за гласуване в парламента за трети път тази седмица, но в понеделник вечер председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че се изискват сериозни промени в сделката, за да може парламентът да я разгледа отново.

В четвъртък (21 март) предстои среща на лидерите на ЕС, след която се предполага, че ще стане ясно дали блокът е съгласен с удължаването на периода. За да се случи това обаче лидерите на страните членки трябва да вземат единодушно решение.

От Европейската комисия побързаха да уточнят, че Великобритания ще трябва да участва в изборите за европейски парламент тази пролет, ако страната не успее да напусне блока преди 23-ти май, когато трябва да започне гласуването, съобщава Investor.bg. Според съюза възможностите на премиера са или удължение до 23 май или друго, „значително по-дълго“. 

Само ако напусне ЕС преди началото на европейските избори на 23 май, Великобритания може да си спести изборите. По този начин комисията на председателя Жан-Клод Юнкер фактически се противопоставя на предложението на Мей.

От опозиционната Лейбъристка партия съобщиха, че изборът на кратко отлагане принуждава депутатите да избират между приемането на споразумение, което вече са отхвърлили, и излизането от ЕС без сделка.

Последни новини
Още от Новини от света