Жените все още са с по-ниски заплати от мъжете в Германия

Това е един от най-ярките примери за полова дискриминация в Европа

Служител работи по електрическата система на кола в завода на Porche в Щутгарт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Служител работи по електрическата система на кола в завода на Porche в Щутгарт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ако сте жена и работите на територията на страната, славеща се с най-силната икономика в Европа, тогава практически сте извършвали благотворителна дейност за своя работодател от самото начало на годината до сега, шеговито калкулират колегите от Ройтерс.

Оказва се, че Германия (21% по-нисък брутен доход за жените српямо мъжете) е на второ място по полова дискриминация, касаеща трудовото възнаграждение. Страната отстъпва само на Естония (27% разлика) в тази негативна класация.

Още по темата

В Берлин този понеделник пред Бранденбургската врата стартира кампания срещу тази явна несправедливост, озаглавена „Общ ден за заплати“. Това става на фона на ръста в минималната заплата с 4%, с който се похвали държавната администрация.

Протестиращи твърдят, че цялостната картина в Германия не изглежда добре, щом на жените продължава да се гледа по различен начин, дори когато става въпрос за общи условия на труд.

Последни новини
Още от Новини от света