В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Утопия или реалност е икономическият план на Макрон за ЕС?

Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, В развитие, 13.03.2019

13:46 | 13 март 2019
Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеите на френския президент Еманюел Макрон за фискални реформи, прилагане на минимална работна заплата, намаляване на дълга все още не срещат политически партньори, с които той да ги договори, спомена Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Нужни са парични стимули, счита Кристофър Дембик. "Намаляване на европейския дълг е постижима мярка. Високите нива на дълг означават в един етап високи лихви, което може да повдигне въпроса за спекулации на облигационните пазари в Италия например. Все още няма политически двигатели за прилагане на такива мерки. Германия и Австрия са скептични спрямо тези мерки. Климатичните мерки биха имали положително влияние. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) има проект в зелената икономика. Това ще отнеме време, но тази тема трябва да е на фокус през идните месеци", добави той.

Развоят по Брекзит е негативен за икономиката на Великобритания, защото освен несигурността е вероятно да има допълнителен период, коментира Кристофър Дембик по темата за излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Ще се случат негативни последици на кредитните пазари. Инвеститорите са по-притеснени за икономиката на Великобритания. Брекзит е повече проблем на самото Обединено кралство. Европейските лидери искат ясен план от Тереза Мей, но все още не знаем какво тя възнамерява да договори. Възможно е да иска втори референдум или просто по-дълго време, за да получи подкрепата на партията си", поясня той.

Лидерите казват, че ако Мей пристигне в петък в Брюксел, тя трябва да има ясна визия какво да се случи, посочи Дембик. "Няма добър сценарий за икономиката на Великобритания. Най-положителният такъв ще е тя да остане в ЕС", поясни още той.

Вижте целия разговор във видео материала.