Мей към съпартийци: Подкрепете сделката с Брюксел или рискуваме да не напуснем ЕС

Британският премиер потърси подкрепата на членовете на Консервативната партия дни преди вота в парламента

Снимка: Darren Staples/Bloomberg Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей предупреди, че раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) може да бъде отложена или дори отменена в случай, че парламентът не приеме споразумението ѝ с Брюксел по време на вота следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят призова евроскептиците в собствената ѝ Консервативна партия да направят компромиси и да приемат сделката с блока, за да може да изпълнят желанието на британците от проведения референдум през 2016 г. и Brexit все пак да се състои.

„Подкрепете споразумението и Великобритания ще напусне ЕС. Откажете го и никой не знае какво ще се случи“, посочи Мей в Гримзби, Североизточна Англия, в петък. „Може би няма да напуснем блока още много месеци. Може би ще напуснем без протекциите, които сделката осигурява. Може би и като цяло никога няма да напуснем“, коментира основните сценарии министър-председателя в случай, че парламента не подкрепи споразумението.

Във вторник (12-ти март) британските депутати ще гласуват по евентуална ревизирана сделка за Brexit. Ако те не я одобрят, на следващия ден Мей ще им зададе въпроса дали искат напускане на ЕС без сделка.

В случай, че и тази опция бъде отхвърлена в четвъртък министър-председателят ще предложи идеята за ограничено отсрочване на Brexit, който засега е планиран за 29 март.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света