Анализатори: Доналд Тръмп е неподготвен за срещата с Ким Чен-ун

Лидерът на САЩ вече пристигна в Ханой

Снимка: STR/AFP/Getty Images Снимка: STR/AFP/Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп вече пристигна в Ханой, Виетнам, за втората си среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщава Bloomberg.

Трудно е да се предвиди какви биха могли да са резултатите от предстоящите разговори между Тръмп и Ким, пише Quartz. Aмериканският държавен глава се опитва да овладее очакванията, докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео вече обеща „съществен напредък“ по денуклеаризацията на Северна Корея.

Анализатори смятат, че неподготвеният Тръмп „ще импровизира“ и ще направи големи отстъпки на Северна Корея, получавайки малко в замяна – пример за това е неочакваното обявяване на края на военните учения между САЩ и Южна Корея след предишната среща на върха между Тръмп и Ким.

Още по темата

Липсата на детайли

След миналата среща на върха през юни 2018 г. Тръмп се оттегли с неясен ангажимент от страна на Ким да „работи за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров”. Постигнатото споразумение в Сингапур в обем от една страница обаче не включваше никакви конкретни планове за начина, по който ще се пристъпи към ядреното разоръжаване, специфични цели или крайни срокове.

Въпреки че никой не очаква Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия на предстоящата среща на върха, има и други важни стъпки, които Ким може да предприеме. Северна Корея би могла например поне да представи списък на ядрените си мощности и да допусне международни инспектори в съоръженията си – мярка, на която Ким досега не се е съгласявал.

Още по темата

Предателството на Южна Корея и Япония

Някои експерти се опасяват, че в замяна на севернокорейските отстъпки Тръмп ще отслаби американския съюз с Южна Корея и Япония. Президентът би могъл да предложи дори изтегляне на американските военни части от Южна Корея, предишно искане на Северна Корея, за да пристъпи към ядрено разоръжаване.

Докато американски администрации, чиито наследник е Тръмп, бяха ангажирани да разположат войски в Южна Корея, настоящият лидер на САЩ многократно е изразявал недоволството си от факта, че "е платил сметката за присъствието им там". По-рано този месец неговата администрация постигна предварително споразумение, според което Южна Корея ще покрие 924 млн. долара от разходите на американските военни, което е увеличение от 830 млн. долара спрямо южнокорейските разходи за същата цел година по-рано.

Митът за денуклеаризацията и големите печеливши 

Белият дом вече заяви, че целта му в разговорите със Северна Корея е премахването на ядрения ѝ арсенал, което обаче е малко вероятно да се случи скоро.

Анализатори добавят, че каквито и да са резултатите от срещата, споразумение след края ѝ ще бъде достатъчно добре подготвено, за да може и "двете страни в разговорите да обявят победа".

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света