Експерти намериха уязвимост на половината руски устройства за "умни домове"

Анализаторите свързват уязвимостите най-често с ползването на еднофакторна автентификация и на прости пароли

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Около 44% от устройствата на "интелигентния дом" на руските потребители са уязвими, което застрашава сигурността на цялата мрежа, според проучване на компанията Avast, представено на Международния мобилен конгрес, който се провежда в Барселона от 25 до 28 февруари, съобщава ТАСС.

Според експертите в Русия най-често е възможно да се открият уязвимости на телевизорите с функцията Smart-TV (46,4% от всички анализирани устройства), на принтери (15,4%), на камери за наблюдение (11,2%), на медийни плейъри (8, 9%) и на таблети (8,3%). Като цяло, най-уязвимите периферни устройства в света са принтери, модеми и други мрежови устройства, декодери и камери за видеонаблюдение.

„За да се включи в мрежата на дома, хакерът трябва да намери само едно незащитено устройство. След това той ще има достъп до други устройства, както и до персонални данни, съхранявани или предавани чрез тях, включително видео на живо и гласови съобщения“, - цитират се в съобщението  думите на президента на отдела за потребителски решения на Avast, Ондржей Волчек.

Анализаторите изтъкват, че уязвимостите най-често са причинени от използването на еднофакторна автентификация и на прости пароли за устройства. В допълнение, сигурността на устройствата също е засегната от нежеланието на потребителите да актуализират софтуера на джаджите.

Последни новини
Още от Новини от света