САЩ се оттеглят от Сирия до края на април?

Администрацията на Тръмп се опитва да постигне споразумение за защита на кюрдските съюзници от Турция

 Michael Reynolds/Pool via Bloomberg Michael Reynolds/Pool via Bloomberg

Пентагонът се готви да изтегли всички американски сили от Сирия до края на април, пише в. Wall Street Journal, като се позовава на действащи бивши американски представители. Те казват, че плановете са основната част от контингента на САЩ да бъде изтеглен до средата на март. 

Тръмп обяви през декември решение за започване на изтегляне на военните от Сирия. Сега САЩ имат там 2000 военни. Предполагаше се, че те ще бъдат изтеглени в течение на 60-100 дни.

Администрацията на Тръмп все още трябва да представи план за защита на кюрдските си партньори от атаки след американското изтегляне от Сирия.

Макар че Тръмп не е определил официален краен срок за изтегляне на войски от Сирия, той е наредил на Пентагона да изведе всички сили от страната - заповед, която ще доведе до излизане на военните на САЩ до края на април.

Администрацията на Тръмп се опитва да постигне споразумение за защита на кюрдските съюзници от нападение от турските сили. САЩ се опитват да сключат сделка с Анкара за политически план за североизточна Сирия, която ще предотврати дестабилизиращата борба между турските сили и кюрдите в Сирия, които Турция смята за терористи. Двете страни обаче постигнаха скромен напредък, а настоящи и бивши представители на администрацията на САЩ заявиха, че военното изтегляне протича по-бързо от политическите решения.

„Крайният резултат е: трябва да се вземат решения", казва един от официалните представители на САЩ. „В някакъв момент ще направим политически прогрес или ще трябва да кажем на военните да забавят, или ще продължим без политически процес".

Американски представители са започнали да информират европейските си съюзници за изтеглянето от Сирия през тази седмица във Вашингтон, когато са се събрали на конференция, на която да се обсъди следващата глава в борбата срещу Ислямска държава.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света