Лондон прати Мей да предоговаря Brexit

От ЕС предлагат отлагане на датата за напускане

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британските депутати гласуваха късно във вторник в подкрепа на предложение към правителството на Тереза Мей да замени т.нар. предпазен механизъм за северноирландската граница с алтернативна мярка, съобщи DPA.

Поправката, внесена от консервативnия депутат Греъм Брейди, бе приета с 317 срещу 301 гласа. Счита се, че тя засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Brexit - нещо, което ЕС досега изключва като вариант.

Още по темата

Малко след приключването на гласуването и докато Мей четеше декларация, дойде реакция от Брюксел. Чрез говорителя си председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отказа да предоговори споразумението за оттегляне. „Договорът остава най-добрият и единствен начин да се осигури уреден Brexit“, каза неговият говорител, цитиран от DPA. Въпреки твърдия отговор на Туск изглежда, че в Брюксел има признаци на някакви отстъпки. ЕС е готов да отложи датата на Brexit след 29 март.

В рамките на гласуванията днес депутатите отхвърлиха редица предложения, част от които биха позволили на парламента да изземе от правителството правомощия, свързани с Brexit, включително да поиска удължаване на преговорите.

Повече по темата вижте в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света