И Полша се изправя срещу Джордж Сорос

Правителството в страната смята да предотврати придобиването на Radio Zet от милиардера

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Полското правителство сигнализира, че ще се опита да предотврати придобиването на втората най-голяма радиостанция в страната от група, която включва милиардера Джордж Сорос, предава Bloomberg.

"Държавата трябва да направи всичко възможно, за да спре увеличаващото се влияние на пазарните спекуланти на медийния пазар", заяви говорителят на управляващата партия "Право и справедливост" Беата Мазурек в своя профил в Twitter.

Милиардерът обедини усилията си с полския издател Agora SA, за да подаде оферта за Radio Zet, пуснатo за продажба от Czech Media Invest.

Протестът на Полша следва кампаниите на унгарското правителство, което заклеймява Сорос. Кулминация в действията му беше преустановяването на дейността на Централноевропейския университет, основан от унгарския милиардер, което беше въведено чрез законодателни промени, според които регистрирани в чужбина университети не могат да работят в Унгария, освен ако нямат класове и в държавата, където е регистрацията. Ректорът на университета Михаил Игнатиев определи мерките на Унгария като "безпрецедентни", тъй като американска институция беше изгонена от страна членка на НАТО. 

Последни новини
Още от Новини от света