Гърция се подготвя за вълна от протести заради споразумението с Македония

Според организаторите на демонстрациите в Атина се очаква да пристигнат между 150 и 200 хиляди протестиращи от Северна Гърция

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Центърът на Атина е блокиран заради очаквания протест срещу Преспанския договор, уреждащ казуса за името на Македония, пише информационна агенция “Фокус”, позовавайки се на гръцки медии.

Организаторите говорят за най-мащабния протест досега, предвид предстоящото гласуване за ратифициране на договора, който беше внесен в събота сутринта в парламента. Според тях в Атина се очакват най-малко 3000 автобуса, които да докарат между 150 и 200 хиляди протестиращи от Северна Гърция.

Началото на протеста е обявено за 14 часа. Планиран е и контрапротест в защита на споразумението с Македония, който ще започне в 13 часа.

Полицията ще вземе строги мерки, за да се избегнат инцидентите и да не се срещат участниците в двата протеста. Поради тази причина 2 000 полицаи ще бъдат мобилизирани, а полицейският хеликоптер и безпилотни летателни апарати ще следят обстановката в центъра на Атина. Ще има и ограждения по някои централни улици на града. Мерките за безопасност около парламента също ще бъдат засилени.

През юни миналата година гръцкият премиер Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев постигнаха споразумение за промяна на името на Македония, което предизвикваше териториални претенции в Гърция заради едноименната област там.

Споразумението дава възможност на Македония да кандидатства за присъединяване към НАТО и Европейския съюз на по-късен етап. Миналата седмица парламентът в Скопие го ратифицира отново на фона на множество протести сред гражданите.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света