Мевлют Чавушоглу: Идеята за буферна зона в Сирия не принадлежи на САЩ

Турският външен министър коригира направеното по-рано изявление на Тръмп

Снимка: Момчил Тодоров Снимка: Момчил Тодоров

Идеята за създаване на буферна зона в Сирия не принадлежи на САЩ, защото автор на инициативата е турският лидер Реджеп Ердоган. Корекцията е направена от турския външен министър Мевлют Чавушоглу по повод идеята за създаване на буферна зона в Сирия на границата с Турция, изразена по-рано в понеделник от стопанина на Белия дом Доналд Тръмп. Това съобщи ТАСС, като припомни по-раншните заплахи от страна на САЩ, че Турция я очаква разруха, ако атакува кюрди в Сирия, на които Анкара отговори, че ще продължи да се бори с кюрдски военни формирования въпреки заплахите на Тръмп.

"32-километровата зона за сигурност не е идея на Съединените щати. Това беше предложението на нашия президент от самото начало на проблема в Сирия", каза външният министър на Турция. В същото време той отбеляза, че Анкара "не е против подобна стъпка".

Коментирайки заплахите на Тръмп да "разруши Турция", Чавушоглу подчерта, че "никакви заплахи не могат да изплашат Турция, а икономическите заплахи няма да доведат до никъде".

Според Чавушоглу подобни изявления на Тръмп в Twitter се дължат на вътрешнополитическата ситуация в Съединените щати и на натиска върху президента. Външният министър обеща също да проведе телефонни разговори с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео в близко бъдеще, за да обсъдят отново процеса на изтегляне на американските войски от Сирия.

По-рано в понеделник  Доналд Тръмп заплаши Турция с разруха, ако след изтеглянето на американските войски от Сирия Анкара атакува сирийските кюрди по време на операциите си. В същото време президентът обърна внимание на факта, че "кюрдите, от своя страна, не трябва да провокират Турция". Тръмп  отбеляза, че е необходимо да се създаде "буферна зона от 20 мили (около 32 км)".

В отговор на това послание от Тръмп официалният говорител на Ердоган Ибрахим Калин заяви, че Анкара възнамерява да „продължи да се бори с Ислямската държава, Кюрдската работническа партия, Народните сили за самоотбрана и Партията на демократичния съюз. Ердоган също така нарече "фатална грешка" желанието на САЩ да приравнят сирийските кюрди към Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на САЩ, и към нейния сирийския клон Народни сили за самоотбрана, както и към Демократическия съюз.

Последни новини
Още от Новини от света