ЕС иска новите коли сами да ограничават скоростта си

Планът трябва да влезе в сила до 2022 г.

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) работи усилено по въвеждането на нов закон за производството на автомобили, касаещ ограниченията на скоростта. Системата за интелигентен асистент на скоростта (ISA) ще има за цел да пречи на водачите да се увличат в натискането на газта с цел ограничаване на ПТП и смъртните случаи на пътя.

ISA ще ограничава мощността на превозното ни средство, когато навлезем в зона на пътя с ограничения на скоростта под тази, с която се движим в дадения момент. Така, за да увеличим прекомерно скоростта си, ще трябва да прилагаме далеч по-голяма сила върху педалите, което вече би било напълно съзнателно решение на водача. Именно тук идва и функцията на ISA за включване и изключване по желание на шофьора. Или поне това е предложението на Роланд Шефер, експерт по сигурността за европейското звено на Ford. „Последната дума винаги трябва да е на човека“, казва Шефер пред BBC.

Още по темата

Въпросът, обаче, все още не е решен на технологично ниво, защото към момента нямаме функционираща система, която винаги с точност да отчита ограниченията на пътя. От една страна е лесно да разчитаме на познатите навигационни системи за дългосрочните пътни ограничения, но от друга ситуацията се усложнява, когато на пътя има ремонт или е възникнала ситуация, налагаща друг тип временно ограничение на скоростта.

„Голяма част от новите автомобили вече разполагат с навигация и камери, което значи, че е нужно да се добави софтуер, който да използва двете системи, за да усъвършенства ISA до нужното функционално ниво, коментира проф. Оливър Карстър от Института по транспортни изследвания в Лийдс. Оскъпяването на автомобилите би било с около 2000 паунда и то в случай, че трябва да се добавят всяка една от трите екстри“.

Снимка на Десислав Янкулов.

И ето, че отново идва ред да повдигнем темата с изграждането на 5G мобилни мрежи из Европа, защото със следващото поколение интернет ефективността на подобни системи би се повишила значително. С нейна помощ превозните средства ще имат постоянна връзка с инфраструктурата наоколо, според експерта по сигурността във Ford.

Изследванията на този етап сочат, че инцидентите на пътя биха могли да спаднат с цели 30%, а смъртните случаи ще са по-малко с 20 на 100. Ако това на този етап е само теория, съвсем скоро ще имаме първите официални данни за ползите от ISA, когато законът официално бъде въведен на територията на ЕС.

Последни новини
Още от Нотификации