Акциите на Tesla се сринаха след слаб отчет

Компанията отстъпи от прогнозата си за връщане към печалбата

07:37 | 25 юли 2019
Два електрически автомобила Model S се зареждат na Supercharger в Сант Кугат, Испания, в сряда, 10 юли, 2019 г. Снимка:  Angel Garcia/Bloomberg
Два електрически автомобила Model S се зареждат na Supercharger в Сант Кугат, Испания, в сряда, 10 юли, 2019 г. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Акциите на американския технологичен концерн Tesla Inc. се сринаха в следборсовата търговия, след като производителят на електрически автомобили отчете по-лоши от очакваното загуби и отстъпи от прогнозата си за връщане към печалбата, предаде Bloomberg.

Производителят на седана Model 3 отчете коригирана загуба от 1,12 долара за акция за трите месеца, приключили през юни, като остана доста зад средните оценки на анализаторите за загуба от 31 цента. Компанията заяви, че въпреки че все още се стреми към положителни резултати през третото тримесечие, тя ще се фокусира върху доставянето на повече коли, разширяване на капацитета и генериране на пари.

Акциите на Tesla се сринаха с 12% до 233 долара в следборсовата търговия. Акциите вече се обезцениха с 20% за годината до края на сряда.

В писмото до акционерите главният изпълнителен директор Илон Мъск повтори предишната цел, че тази година Tesla ще достави 360 000 до 400 000 превозни средства. Тази прогноза обаче е под съмнение след неочаквано слабите доставки на автомобили през първите три месеца на годината, които повишиха натиска върху Мъск да постигне възстановяване през второто тримесечие.

„Ние работим за увеличаване на доставките си последователно и ежегодно, с някои очаквани колебания от сезонен характер“, казва Мъск в писмото. „Това е в съответствие с предишната ни насока от 360 000 до 400 000 доставки на автомобили през тази година".

По-рано този месец Tesla съобщи, че е доставила 95 200 автомобила през второто тримесечие, което е основно благодарение на увеличените продажби на компактните автомобили Model 3.

Резултатите подчертават затрудненията на главния изпълнителен директор Илон Мъск да докаже, че изграждането и продажбата на електрически автомобили може да бъде устойчиво печеливш бизнес.

Макар че Tesla бе на печалби през втората половина на миналата година, доставките през 2019 г. не бяха устойчиви Съоснователят милиардер взе серия от внезапни и изненадващи стратегически решения, от краткотраен план да затвори почти всички физически магазини на Tesla до често променящи се цени.