Нов проблем бе открит при Boeing 737 MAX

Засега не е ясно дали той може да се реши със софтуверна актуализация

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американската авиационна администрация FAA откри нов проблем със сигурността в модела Boeing 737 MAX след двете смъртоносни катастрофи и слобална забрана за полети.

Boeing трябва да реши новия проблем, преди джетовете да бъдат пуснати отново във въздуха, пише Wall Street Journal. Според вътрешни източници проблемът е открит при тестовете на симулатора. Дали той може да бъде фиксиран чрез софтуерна актуализация, или едва чрез технически промени в самолета, все още не е ясно. Най-продаваният самолет на Boeing, 737 MAX, бе забранен за полети след две фатални катастрофи с повече от 300 души. Понастоящем групата променя автоматичната система за стабилизация (MCAS), за която се твърди, че е причинила катастрофите.

Органът не описва новия проблем по-подробно. Според WSJ проблемът със софтуера включва аварийна процедура, която ще се използва за противодействие на MCAS, ако тя се повреди, като погрешно бута носа на самолета надолу. FAA e идентифицирала проблема през миналата седмица по време на симулационните тестове, след като пилот от агенцията е определил, че процедурата отнема повече време, отколкото е приемливо за изпълнение.

Още по темата

Новият проблем е свързан със софтуер, който е оригинален за самолета, а не е свързан с ревизиите във връзка с проблемите на MCAS, които причиниха двете фатални катастрофи със 737 MAX.

Boeing заяви, че от FAA е било поискано да промени специфична характеристика на полетите чрез софтуерни корекции. „Boeing работи за решение на проблема и няма да представи самолета за сертифициране, докато не бъдат изпълнени всички изисквания на FAA“, пояснява компанията.

Новият проблем вероятно ще забави повторното пускане на 737 MAX: За него се твърди последно, че забраната може да бъде отменена този месец, но вътрешни източници сега поясняват, че първият тестови полет няма да се проведе преди 8 юли.

След това FAA ще се нуждае от поне две до три седмици, за да тества резултатите от него. Boeing заяви, че работи в тясно сътрудничество с FAA, за да върне MAX безопасно във въздуха.

Промените от сряда показват колко неочаквани усложнения могат да се появят в месеците на усърдна подготовка за връщането на МАХ във въздуха. Първоначално Boeing изпрати софтуера за MCAS на агенцията през януари, а оттогава производителят на самолетите в Чикаго се движи по гъвкав план за срокове за получаване на зелена светлина от FAA.

Не е ясно колко дълго може да продължи новото закъснение от графика. Най-големият въпрос е е дали Boeing може да направи необходимите промени изцяло чрез софтуерни ревизии. Длъжностните лица на FAA все още трябва да бъдат убедени, че това е осъществимо, казва източник. Ако се изисква обаче нов микропроцесор или друг електронен компонент, забавянето може да отнеме месеци, а не седмици.

Общо 346 души загинаха при две катастрофи в Индонезия и Етиопия. Регулаторите по света заземиха самолета след катастрофата в Етиопия през март.

Важни клиенти на Boeing, като American Airlines и Southwest Airlines предвиждат да върнат 737 MAX в полети едва в началото на септември. В сряда и United Airlines заяви, че не планира полети с модела преди 3-и септември.

Последни новини
Още от Нотификации