Никой не иска Commerzbank

И ING се отказа от сливане с втората по големина германска банка

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Откакто в края на април Commerzbank внезапно приключи преговорите си за сливане с конкурентната банка от Франкфурт Deutsche Bank, се появиха много слухове за възможен интерес на холандската ING. Но според информация на Handelsblatt от много седмици насам е ясно, че ING е загубила интерес към Commerzbank - който впрочем никога не е бил толкова голям. Холандската банка предпочитала да се съсредоточи върху собствените си проекти.

Така Commerzbank остана без желаещи за себе си. Вместо така жадуваната на капиталовите пазари война за втората по големина частна банка в Германия, най-вероятният сценарий за близкото бъдеще е Commerzbank да си остане „стара мома“. Не само ING, но също и италианската Unicredit и френската BNP Paribas се отказаха през последните седмици от възможна сделка. Засега поне.

А едва преди няколко месеца изглеждаше така, сякаш Commerzbank ще се превърне в малка снежна топка за зараждащата се европейска банкова консолидация. След неуспешното сливане с Deutsche Bank инвеститорите и анализаторите предположиха, че рано или късно Commerzbank ще бъде погълната от чуждестранна банка.

Още по темата

А че Управителният съвет на Commerzbank няма да очаква поглъщане в близко бъдеще, се дължи отчасти и на вътрешния анализ за възможните сливания. Резултатите, представени на стратегическата среща с Надзорния съвет през есента на 2018 г., показват, че синергиите ще бъдат най-големи при сливане с Deutsche Bank. Unicredit и дъщерното му дружество Hypo-Vereinsbank следват на известно разстояние. Синергиите ще бъдат много по-ниски, ако се случи обединение с ING и всички други потенциални партньори.

В средата на май анализаторите на американската банка Citi стигнаха до подобно заключение в приблизително 50-страничен анализ. Във финансов аспект придобиване на Commerzbank от ING и Unicredit ще бъде „трудно да се оправдае", казват те. В най-добрия случай за ING сделката ще бъде привлекателна, ако банката премести централата си от Амстердам във Франкфурт. В този случай съотношението на основния капитал, което ING ще трябва да посрещне под натиск от страна на финансовите регулатори, може да спадне от 13,5 на 12,5%.

Въпреки това анализаторите посочват високите рискове при изпълнението на подобна сделка. Дори при оптимистични допускания, според изчисленията на Citi, обединената финансова институция би била малко по-печеливша от ING. Заключението на анализаторите: „Ние вярваме, че недостатъците надвишават ползите“.

Последни новини
Още от Новини от света