Британският бизнес: И бъдещите поколения ще усещат последиците от Brexit без сделка

Великобритания не е готова за раздяла с блока без споразумение, посочиха ръководителите на CBI и TUC

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският бизнес и профсъюзите в Кралството загърбиха различията си, за да отправят единен апел към премиера Тереза Мей с настояване за промяна на курса за Brexit, който в противен случай би довел до солиден икономически шок, предава CNN.

Ръководителите на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) и Конфедерацията на профсъюзите (TUC) посочиха в четвъртък, че Великобритания ще се окаже изправена пред „извънредна ситуация“, ако политиците позволят Кралството да напусне Европейския съюз (ЕС) без споразумение.

„Компаниите и обществата в Кралството не са готови за подобен изход. Шокът за икономиката ще остане валиден и за бъдещите поколения“, посочиха ръководителите на CBI и TUC.

Британските профсъюзи и бизнес лобита рядко говорят с единен глас, но пък в момента страхът от последиците за икономиката от неуредена раздяла с блока наистина ги обединява. Страховете им всъщност могат да станат реалност само след 7 дни.

„Ние не можем да пренебрегнем сериозността на бъдещата кризата за компаниите и работещите хора“, предупредиха от CBI и TUC.

Британските бизнес представители настояха премиерът Тереза Мей да поиска отсрочка за Brexit, като я призоваха да се откаже от споразумението си с Брюксел, което парламентът на Кралството вече два пъти отхвърли, и да започне нови преговори с лидерите на блока.

Мей вече поиска от ЕС удължаване на срока до раздялата на Великобритания с ЕС до 30 юни. По-рано стана ясно, че лидерите на блока предлагат на премиера напускане на Великобритания до 12 април без споразумение и отсрочка до 22 май при одобрение на споразумението ѝ с Брюксел.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Начало