Британската икономика се размина с Brexit без сделка – засега

Британската икономика преживя тежки три години под натиска на Brexit, но редица бизнес лидери най-вероятно са останали удовлетворени, след като разбраха, че ги чака още от същото в следващите три месеца

18:11 | 22 март 2019
Тереза Мей в Брюксел Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Тереза Мей в Брюксел Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Тежката раздяла без сделка на петата икономическа сила в света – Великобритания, с Европейския съюз (ЕС), бе избегната за кратко, след като министър-председателят Тереза Мей се договори с европейските лидери за отсрочка през миналия четвъртък. Опасността отмина поне до 12 април или може би май, в зависимост от прогреса на Мей по темата Brexit пред парламента.

Работодателите си отдъхнаха след отлагането, макар то да няма особено влияние върху последствията от Brexit, тъй като и без друго плановете им за развитие са замразени, пише Ройтерс.

„Бизнесът ще приеме краткото удължаване на преговорите, защото то е по-добро от напускане без сделка“, коментира икономическият ръководител на инженерната търговска група Make UK Сиймъс Невин. „Все пак сме длъжни да вземем бързи решения. Продължаващата неяснота все още означава, че инвестициите ще продължават да спадат, както през последните месеци, а това ще накара компаниите да решават дали да изместят продукцията си другаде“.

Автомобилопроизводителите свиха плановете си за развитие в Британия, а много финансови фирми стартираха процедури по преместването си в други държави членки на Евросъюза.

Цялостно бизнес инвестициите спаднаха през 2018 г. Това се превръща в най-дългия подобен процес след световната финансова криза, а прогнозите за регрес продължават и през 2019 г. Така слабият растеж на икономиката е още по-застрашен.

Британската икономика изгуби инерцията си след референдума за напускане на ЕС през 2016 г.

Забавянето продължи и през миналата година с наближаването на крайния срок за Brexit, а липсата на гаранции за смекчаване на шока се отрази и на световната икономика.

И ако британците смятат, че бремето от Brexit без сделка ще легне изцяло върху техните плещи, то според Джером Пауъл – председател на Американския федерален резерв, това би се отразило и на американската икономика заедно с търговската война между Вашингтон и Китай.

Шокът ще се усети и в Европа, където търговските партньори на Великобритания също страдат.

„Ще има материален шок и за ЕС в тези трудни времена“, казва Браян Култън – водещ икономист в американската агенция Fitch Ratings. „Това би била една от причините за евентуалната рецесия на еврозоната“.