Британските депутати отхвърлиха и втората сделка на Мей за Brexit

Бъдещето на британския премиер е заложено на карта, а Великобритания навлиза в политическа криза

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Донякъде очаквано британските депутати в Камарата на общините отхвърлиха новата сделка на премиера Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС, като по този начин поставиха на карта и политическото бъдеще на самия премиер. Срещу предоговорената късно в понеделник сделка гласуваха 391 депутата, докато 242 я подкрепиха, предава Bloomberg. 

Те не останаха доволни от козметичните изменения по отношение на "предпазната мрежа" за границата на Ирландия и Северна Ирландия и така Великобритания остава изправена пред неисгурност две седмици преди Деня за Brexit - 29 март. Резултатът означава, че Обединеното кралство или ще напусне ЕС без сделка, или ще се наложи отсрочка.  

Това е второто унизително поражение на Тереза Мей, но този път се очаква то да забави излизането на Великобритания от ЕС и да застраши бъдещето на министър-председателя.

Припомняме, че през януари Мей внесе за гласуване сделката си с Брюксел в британския парламент, но мнозинството от неговите членове тогава се обяви против споразумението на премиера. Сега предстоят още няколко гласувания в британския парламент.

Първото от тях ще се проведе още в сряда, когато членовете на парламента ще трябва да решат дали предпочитат раздялата между Кралството и блока да протече без сделка. В случай, че и тази опция бъде отхвърлена, в четвъртък министър-председателят ще предложи идеята за ограничено отсрочване на Brexit, който засега е планиран за 29 март.

"Това не решава проблемите ни" и трябва да се определи следващата стъпка - дали напускането да бъде отменено, дали да има втори референдум или различна сделка, каза Мей, след като поражението бе обявено.

„Сделката за Brexit на премиера Тереза Мей влезе в задънена улица и Великобритания трябва да напусне блока без споразумение, заяви по-рано днес бившият британски външен министър Борис Джонсън.

„Ако (сделката) бъде отхвърлена тази вечер, се надявам с нея да бъде приключено веднъж завинаги“, каза Джонсън пред парламента. Ако ЕС не е склонен да приеме още промени, Великобритания трябва да напусне без сделка. Това ще бъде по-трудно в краткосрочен план, но в края на краищата това ще е "единственият безопасен път за излизане от бездната", добави Джонсън.

Още по темата

Междувременно Мишел Барние, преговарящият за Brexit от Европейската комисия, предупреди, че Великобритания няма да получи преходен период след Brexit без сделка за Brexit, която да бъде ратифицирана от британския парламент.

„Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС“, коментира Барние в Twitter. „Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период“.

 

Последни новини
Още от Нотификации