Мей внася за гласуване в британския парламент една по-добра сделка за Brexit?

Премиерът на Великобритания предоговори споразумението с Брюксел в понеделник, а днес ще потърси и подкрепата на Лондон

18:35 | 12 март 2019
Британският министър-председател Тереза Мей. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Британският министър-председател Тереза Мей. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

С оставащи 17 дни до насрочената дата за Brexit, британският премиер Тереза Мей ще се опита да прокара ревизираната си сделка с Брюксел в парламента по-късно днес, пише Bloomberg.

Вече стана ясно, че в понеделник вечерта Мей успя да постигне промени по споразумението след продължителни разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург.

Част от търсените от британския премиер обещания все още липсват в споразумението, но пък Мей е успяла да издейства известна правна яснота за евроскептиците във Великобритания, опасяващи се, че Кралството ще остане обвързано с търговските правила на блока за неопределено време и след раздялата помежду им, за да се избегне необходимостта от връщането на формалната граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Европейският съюз (ЕС) посочи, че е готов да даде на Великобритания повече време за Brexit, като обаче отбеляза, че отсрочката трябва да приключи не по-късно от май, тъй като в края на месеца предстоят избори за Европейски парламент. 

През януари Мей внесе за гласуване сделката си с Брюксел в британския парламент, но мнозинството от неговите членове тогава се обяви против споразумението на премиера.

В случай, че споразумението на Мей не бъде одобрено и днес, предстоят още няколко гласувания в британския парламент.

Първото от тях ще се проведе още в сряда, когато членовете на парламента ще трябва да решат дали предпочитат раздялата между Кралството и блока да протече без сделка.

В случай, че и тази опция бъде отхвърлена в четвъртък министър-председателят ще предложи идеята за ограничено отсрочване на Brexit, който засега е планиран за 29 март.