Каква ще бъде 2020г според Vitol

Ръсел Харди, директор на Vitol

Петролният пазар ще се възстанови, но първо ще понесе сериозни последици от спада в търсенето, каза директорът на Vitol Group.

Пазарът е изправен пред 200 млн барела загуба на търсенето в първото тримесечие и около 4 млн барела на ден спад от Китай в момента заради щетите на икономическата активност и ограниченията в пътуването, каза Ръсел Харди.

Перспективата за по-сериозни съкращения в предлагането на ОПЕК облекчават тревогите на пазара, каза Харди.

Брент се повиши за осми пореден ден на 20 февруари в най-дългия си ръст за година след като падна до най-ниско ниво от декември 2018г. по-рано през февруари.

Очакванията за най-лошия сценарий от последиците от коронавируса бяха намалени и цената се вдигна до 60 долара за барел, каза Харди.

Най-големия независим търговец на петрол Vitol очаква цените да се възстановят до 60-70 долара за барел в близките месеци. При отваряне в Лондон на 21 февруари цената бе 58,38 долара за барел.

 

"Годината започна с високо напрежение в Близкия изток при 71 долара за барел и след това се появи вирусът и влезе във фокуса на вниманието на пазарите и петролът падна на около 53 долара за барел. Така че имахме силно волатилен месец и всички се адаптират към тези нови фундаменти. Ние се чувстваме по същия начин", каза Харди.

"Опитваме да преизчислим баланса и да разберем какво ще донесе годината до края си".

Първа част на интервюто за Анмари Хордън от Bloomberg. Чуйте и за очакванията от срещата на ОПЕК+ през март във втората част и оценката на пазара на природен газ и LNG в третата.

Последни новини
Още от Начало