Франция е в настроение да преговаря със САЩ

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

Франция е готова за преговори търговски преговори със САЩ и отложи до края на годината  събирането на новия цифров данък, който въведе, докато работи по споразумение със Стивън Мнучин, каза Френският министър на финансите Брюно Льомер.

„Имаме идеални отношения с него и се надявам да постигнем компромис скоро. Започването на търговска война между САЩ и Европа би било лудост. Би било глупаво от икономическа и политическа гледна точка”, каза Льомер в интервю от Давос за Франсин Лакуа от Bloomberg.

Франция стана първата страна, която въведе дигитален данък – 3% върху цифровата печалба на компаниите, които работят главно онлайн като Facebook, Alphabet и др. Други европейски страни също обмислят въвеждането на цифров данък за главно американските компании. САЩ заплаши с ответни мита.

„Според данъчните ни разпоредби за цифрова дейност, всички компании – американски, европейски, китайски, трябва да предплатят през април и ноември 2020г.”, каза Льомер.

Франция е готова отложи предварителното плащане през април и ноември за края на годината с оглед на намиране на международно решение. „И ако в края на 2020г няма международно решение, ще се откажем от националното данъчно законодателство и ще го въведем чрез международно решение”.

Последни новини
Още от Начало