Усилията на Google да предотврати слепотата разкриват предизвикателства пред AI

Изкуственият интелект на компанията може да открие състояние, което предизвиква слепота при пациентите с диабет, но в Индия той не винаги работи

Снимка: Ore Huiying/Bloomberg Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Google разработи изкуствен интелект (AI), който може да открие състояние, причиняващо слепота при пациенти с диабет, пише “The Wall Street Journal”. Тестовете в Индия демонстрираха предизвикателствата пред пренасянето на технологията от лабораторни условия в кабинета на лекаря.

Устройството на технологичния гигант е обучено да диагностицира диабетна ретинопатия, хронично заболяване вследствие на захарния диабет. AI извършва диагностиката като разчита изображения на ретината на пациента. Според изследванията изкуственият интелект е също толкова ефективен при идентифицирането на симптомите, колкото и лекаря.

Google прави опити с Automated Retinal Disease Assessment (ARDA) в Индия, където поне 60 млн. души имат диабет и често не знаят, че трябва да се преглеждат за това състояние, засягащо зрението им. Недостигът на офталмолози в страната означава, че достъпът на пациентите е затруднен и докторите са на мнение, че технологията може да помогне.

Google не е единствената технологичната компания, която изследва приложението на изкуствения интелект в здравните услуги. Преди нея с разработки и опити в тази сфера се впуснаха Amazon, International Business Machines, UnitedHealth Group и IBM.
ARDA разпознава симптоми на болестта като кръвоизливи и жълти петна по ретината и оценява колко сериозни са те.

“Тази технология определено може да е от голяма полза”, каза Лили Пенг, продуктор мениджър на Google  и обучен лекар. Тя помага в ръководенето на екипа, разработващ ARDA в калифорнийските офиси на компанията.

Скорошни проучвания обаче показват, че, що се отнася до тестовете в Индия, ARDA не може да разчете изображенията, направени на полеви болници. Причината е, че снимките често са с много лошо качество и AI не може да ги диагностицира.

Залозите са високи. Ако диабетната ретинопатия се открие в ранен стадий, тя може да се овладее медикаментозно и чрез наблюдение. При по-напреднали стадии пациентът се нуждае от лазерна операция. А ако не се третира, състоянието може да доведе до слепота.

В Индия броят на хората, страдащи от това хронично заболяване, се е увеличил с 64% от 1990 г. до 2016 г.
Според д-р Р. Ким, който е директор на една от болниците, където се тества ARDA Индия се превръща в столицата на света с най-много диабетици.

Последни новини
Още от Начало