Руските пенсионери - желана цел за банките

Делът на работещите хора, взели кредит, намалява

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Делът на руските пенсионери, получили банков заем от началото на кризата, е нараснал с 3,8 процентни пункта до 16%. В същото време делът на работещите хора, взели кредит, намалява, пише „Известия“, като се позовава на бюрото за кредитна история „Еквифакс“.

Според експерти банките променят подхода си за предоставяне на заеми на възрастните хора, за които преди това кредитите практически не са били достъпни. Според прогнозите в рамките на година делът на пенсионерите сред кредитополучателите ще нарасне до 20%, пише Investor.bg.

Делът на пенсионерите сред кредитополучателите е оценен от „Еквифакс“ след анализ на 244,1 млн. кредитни истории.

По данни на компанията през 2014 пенсионерите са били 12,2% от получателите на заеми, година по-късно — 13,9%, през 2016 — 15,3% и през 2017 — 16%.

Преди няколко години от програмите на повечето банки се подразбираше, че всеки кредит за физическо лице трябва да бъде погасен до настъпването на 65 години. Сега банките преосмислиха подхода и пенсионерите могат да заемат пари както по специална програма (до 300 хил. рубли с лихви в диапазона 14,99–22,99% при възраст на кредитополучателя до 70 г.), така и по класически заеми при съпоставими ставки, коментира Иван Лонкин, началник на направлението клиентски отношения в СДМ-банк.

Според Дмитрий Гузнер, управляващ директор на Бинбанк, финансовите институции с желание предоставят на пенсионерите различни финансови услуги, в това число и кредити. По думите му пенсионерите се отличават със силно дисциплинирано поведение. Те често имат собствено жилище или вила, стабилен доход (пенсия) и понякога – финансова подкрепа от децата и внуците, които са готови да станат поръчители.

Здравето и ниският доход са основни рискове при кредитиране на пенсионери, отчита Анастасия Личагина, аналитик в „Експерт РА“.

Ако се случи нещо с кредитополучателя, дългът се прехвърля към децата и внуците, което усложнява процеса за банката.

Въпреки всичко експертите очакват делът на пенсионерите сред кредитополучателите да нарасне от сегашните 16 до 19–20%, а засега не се наблюдават проблеми с връщането на заемите.


 

Последни новини
Още от Начало