Защо електромобилът се бави с превземането на пътищата

Bloomberg Quick Take, 10.08.2017

Kia Soul EV в шоурум в Сеул. 25 юли 2017. Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg Kia Soul EV в шоурум в Сеул. 25 юли 2017. Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg


Броят на електромобилите достига 2 млн. през 2016 г., след като преди пет години той беше близо до нулата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Регистрираните електромобили, които се зареждат (plug-in) и с батерия (battery-powered), се увеличават с 60% спрямо предходната година, сочи докладът Global EV Outlook 2017. Въпреки резкия ръст електрическите коли представляват едва 0,2% от всички леки автомобили. 

„Китай засега е най-големият пазар за електромобили с 40-процентов дял на продадените електромобили по света и двойно повече от тези, продадени в САЩ“, пише в доклада на МАЕ. „Няма как да се отрече, че подемът на пазара на електромобили се влияе от политиките“, пишат още авторите.

Според доклад на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) през 2016 г. в България са регистрирани общо 580 хибридни автомобила и 13 електрически коли. 

Още новини за електрически автомобили, четете в Investor.bg [пълен списък със заглавия по темата]

Англоезична библиотека на рубриката "Накратко" (QuickTake) : bloomberg.com/quicktake

Англоезична видеотека (вкл. Technology, Pursuits, Businessweek): youtube.com/Bloomberg/videos


Редакторски коментар към видеото: Над 2 милиона са общо продадените електроавтомобили (не броим хибридите) до 2016 включително, а само за 2016 продажбите са 777,497, нараствайки с 41% за година, след 72% ръст през 2015, пише Forbes. 

Последни новини
Още от Начало