Как Дейвид Боуи въведе езотеричните финанси

През 1997 той пласира т. нар. Bowie Bonds

Артист в Ню Йорк рисува портрет на Боуи. снимка: Katya Kazakina/Bloomberg Артист в Ню Йорк рисува портрет на Боуи. снимка: Katya Kazakina/Bloomberg

Иновациите на Дейвид Боуи в рок музиката се разпростряха и на финансовите пазари, припомня Bloomberg. Музикантът почина на 10 януари на 69-годишна възраст след 18-месечна борба с рака.

Боуи беше първият, който секюритизира бъдещите постъпления от авторски права, като продаде облигации (наречени Bowie Bonds) за 55 млн. долара през 1997. Те бяха обвързани с бъдещите постъпления от хитове, включващи “Space Oddity” и “Changes”. Ценните книжа, обезпечени с приходи от авторски възнаграждения, позволяват на артистите да събират пари, без да преотстъпват изцяло правата върху своите произведения или да чакат с години постъпления.
Облигациите отвориха път за процъфтяващия пазар на езотерични ценни книжа. Музиканти като Род Стюарт и хеви метъл групата Iron Maiden са пласирали такива книжа, а облигации, с които се секютиризира всичко - от таймшеър наеми до корабни контейнери и дори мръсно пране, се оказаха популярни сред инвеститорите, търсещи по-висок доход.

Облигациите на Боуи бяха разтърсващи като неговата музика, коментира Роб Форд, паричен мениджър в TwentyFour Asset Management, който управлява 5.3 млрд. паунда. "Те не само бяха последвани от много други артисти, но и установиха модел за серюритизация на пълния набор от активи".

Последни новини
Още от Новини