Турция прави опит да смекчи тона

Ердоган заяви, че Турция не е знаела, че самолетът е руски. Путин: "Глупости"

Среща на руска и турска делегация през 2012. снимка: kremlin.ru под Crеative Commons Среща на руска и турска делегация през 2012. снимка: kremlin.ru под Crеative Commons

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предложил среща на руския си колега Владимир Путин по време на срещата за климатичните промени в Париж. Но отговор не е получен, каза той за France 24.

Турският премиер Ахмет Давутоглу същевременно заяви, че "ще работи с Русия и нашите съюзници за успокояване на напрежението", след като Турция свали руски военен самолет на турско-сирийската граница.
В статия за британския Times премиерът  подчертава, че основен приоритет на Турция е борбата с Ислямска държава. Но също така казва, че Турция ще защитава територията си.
Освен това в четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ако са знаели, че самолетът е руски турските сили е нямало да го свалят. Руският президент Владимир Путин отхвърли този опит за оправдание и го определи като "глупости". Той говори след срещата с френския си колега Франсоа Оланд. Путин заяви, че ще има сериозни последици за Анкара.
Ердоган освен това каза, че ако турски самолет бъде свален над въздушното пространство на Сирия от комплекса С-400, който Русия разположи в Сирия срещу турската авиация, това ще се смята за акт на агресия, предаде РИА.

В публикувани по-рано фрагменти от интервю за CNN Ердоган отхвърли призива на Путин да се извини, като каза, че извиненията трябва да дойдат от този, който е нарушил турското въздушно пространство.

Самолетът Су-24 бе свален над територия, контролирана от бунтовници срещу режима на сирийския президент Башар Асад. Пилотите се катапултираха, но единият е бил застрелян от бунтовниците още преди приземяването. Другият бе спасен от руските и сирийски специални сили. Той отрече самолетът да е бил предупреждаван от турска страна преди да бъде свален. Според независими експерти той е навлязъл за секунди в турското въздушно пространство. 

Последни новини
Още от Новини