Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Проф. Владимир Чуков: Путин и Ердоган изглеждат победители от днешна дата

Проф. Владимир Чуков, арабист, "Клуб инвестор", 26 октомври 2019 г.

През последните две седмици се реши каква ще е съдбата на тези 30% от Сирия, които се контролират от кюрдите. След последните пет години, в които американците воюваха задно с кюрдите срещу Ислямска държава и нанесоха поражение, сега дойде политическият етап и тези 30% трябваше да си намерят място на масата на преговорите. Тук Тръмп поднесе голямата изненада, като каза – ние се оттегляме, каза проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването "Клуб инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

Сериозни анализатори твърдят, че това, което наблюдаваме сега е договорено още през месец юни и респективно през август. Има сериозни сигнали, че тези преговори са текли на експертно равнище много отдавна.

"Северната част на Сирия е разделена на зони, които са под контрола на Турция, и от които кюрдските сили трябва да се изтеглят в различни срокове", обясни Чуков разположението на силите в момента на показана в студиото карта.

Проф. Владимир Чуков обясни, че кюрдската администрация е нарекла сделката между Русия и Турция незаконна и противоречаща на международното право, като кюрдите са казали, че не са делегирали на Русия правото да ги представлява.

"Съмнително е дали кюрдите ще се оттеглят. Те се опитват да накарат американците да наложат въздушен чадър. Ако турските ВВС не съществуваха, т.нар. „извор на мир“ нямаше да се състои. На терен кюрдите са много по-храбри, по-мотивирани и с по-голям потенциал, но те нямат авиация. Те имат 140 хилядни въоръжени сили, изключително добре тренирани и мотивирани. Единственото преимущество на турците е във въздуха", каза още арабистът.

Според споразумението Пенс-Ердоган американците останаха да пазят нефтените находища. С днешна дата кюрдите се опитват да накарат американците да спазват обещанията си, но е трудно да се каже какво ще стане.

Още по темата

"Ердоган заяви, че ще върне два милиона бежанци в територия от 14 хиляди квадратни километра в Сирия, контролирана от турците, и каза, че парите за това ще дойдат от ЕС – т.е. от нас", посочи още Чуков.

Според него Европа трябва да има собствена сигурност и собствени сили за това.

"Бежанците не отиват в Русия и в САЩ, а отиват в Европа. Тероризма пося своите отровни семена в Европа", отбеляза той.

"От днешна дата изглежда, че Путин и Ердоган са победители, но не се знае как ще реагират кюрдите. Те имат големи постижения, които няма да отстъпят – да си избират лидерите и да се самоуправляват."

Това, което се наблюдава в Ливан и Ирак е втората вълна на арабската пролет – те не протестират срещу лидера/диктатора, а срещу системата.

"Там системата е конфесионална, а корупцията е толкова голяма, че може да се нарече комедийна. Партокрацията разпределя огромни пари, скандалите са ежедневие. На хората с минимални доходи им писна от това", каза в заключение проф. Чуков.

Очаквайте видео с цялото интервю.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor