Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Какъв е ключът към пазарите в САЩ за българския производител

Симеон Стоилов в Клуб Инвестор, 28.10.2017

След промените в България в началото на 90-те години страната се отвори към европейските пазари, но американският пазар, и географски, и практически остана далечен за българските предприятия. Това каза Симеон Стоилов, дипломат и президент на SILO Global, бивш ген. консул на България в Чикаго, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Най-широко поле за разгръщане на българо-американските взаимоотношения има в частния бизнес сектора, каза гостът. "Там е нужно да се работи още повече, за да могат повече корпорации да стъпят там".

"Все още битува притеснението и неувереността, че българският продукт има място на американския пазар. Съществува убеждението, че пазарите в САЩ приемат само огромни количества продукция. Този пазар наистина е много разнообразен и претенциозен, но има място за българските продукти, а ние от своя страна имаме достатъчно продукти, стоки, услуги, които имат своята уникална стойност, предимства и преимущества, но трябва да се постараем да влезем на тези пазари. SILO Global е мрежа от компании в България и САЩ, която се стреми да подпомага именно този процес". 

Какъв е профила на българската общност в Чикаго, където се "предполага, че живеят около 300 хил. българи"? "Неизбежна кауза" ли е търговското споразумение между ЕС и САЩ и ще стане ли реалност, макар и да трябва да изчака за сега?

 

Последни новини
Още от Клуб Investor