Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Факторите, стоящи зад изключително силния летен туристически сезон

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, Клуб Investor, 09.09.2017

Равносметката от летния турситически сезон е силно положителна. Това, което очаквахме – че ще през месец август ще постигнем над два милиона посещения на чужденци в страната, вече можем да кажем, че се случва. Това е един ръст от 4,3%, което при тези големи обеми е доста голяма цифра.

Това заяви в ефира на „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Отделно имаме 3,6 млн. българи, които през месец август пътуваха на територията на страната. Определено тенденциите за интензивно пътуване, очертали се през второто тримесечие на годината, се запазват и през третото“, допълни Драганов.

Причините за солидния успех на страната ни

„Голяма причина бяха външните фактори. Както знаете, тази година нямаше чартъри към Египет с руски туристи. Немските туристи пък след инцидентите с журналисти и дипломати в Турция отказаха пътувания. ОТ тази гледна точка може да се каже, че печелим дивиденти“, посочи още той.

„Но когато говорим за 30% ръст на вътрешния пазар, там вече се намесва икономическия фактор в България. Виждаме интензивен трафик, натоварени пътища, българите започнаха да пътуват по-често, за кратко, но доста интензивно“, обобщи още събеседника в студиото.

В продължението на разговора бе направен обстоен коментар по въпроса. Засегнати бяха и теми като показните акции на държавните институции по Черноморието.

Защо според госта в предаването действията на държавата против шума по морето ще донесат само позитиви на българския туризъм?

Какво трябва да се направи, за да затвърди България позицията си на силна и привлекателна туристическа дестинация?

 

Последни новини
Още от Клуб Investor