Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Равносметката за Гърция след срещата на Еврогрупата

Джордж Фтикас, адвокат и консултант, Клуб Investor, 10.12.2016

Джордж Фтикас, адвокат и консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джордж Фтикас, адвокат и консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гръцкото правителство отиде на срещата с Еврогрупата на 5 декември с 4 цели. Първата беше колкото е възможно по-скоро да се завърши вторият преглед на гръцката програма. Втората цел беше ясно решение за включването на гръцките облигации в програмата за количествени улеснения на ЕЦБ. Третата - да се увери, че няма да има допълнителни мерки, наложени върху гръцкото правителство и гръцкия народ. И четвъртата, най-голяма цел беше начертаване на ясна пътна карта и взимане на конкретно решение за намаляване на гръцкия дълг. Това коментира Джордж Фтикас, адвокат и консултант, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria,

"След заседанието можем да кажем, че ситуацията е следната: имаме две въпросителни по първия и втория въпрос, негативен изход относно третата цел, а четвъртият въпрос е много неясен, но със сигурност можем да кажем, че бяха взети мерки в правилната посока", продължи той.

По думите му гръцкото правителство се е надявало изискването за бюджетния излишък след 2018 да бъде намалено от 3,5% на 1,5%, тъй като зададената стойност е прекалено висока.

Според консултанта все още няма ясен план за това как след приключването на спасителната програма през 2018 гръцката икономика ще се върне към растежа. Той допълни, че двата основни играча - Германия и МВФ в момента са в конфликт.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor