Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Колко печели бизнесът от опазването на околната среда?

Стоилко Апостолов, създател на проекта За Балкана и хората, и Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околната среда, в Клуб Investor, 08.10.2016

Стоилко Апостолов, създател на проекта За Балкана и хората (вляво), и Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околната среда (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоилко Апостолов, създател на проекта За Балкана и хората (вляво), и Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околната среда (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестицията в защитени места по Натура 2000 е 6 млрд. евро на година, а бизнесът печели между 200 и 300 млрд. евро. Инвестирането в природата ни се връща многократно. Това обяви Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околната среда, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му успешните решения се раждат само в съвместната работа между бизнеса, организациите за защита на природата и малките общности. Примери за това има в цяла Европа, където има над 27 000 защитени места. 

Пример за това е и проектът "За Балкана и хората", чийто създател Стоилко Апостолов разказа повече за идеята. 

"Основното е, че в бедни и изоставени райони в България, но с много добре запазена природа, бизнесът може да се развива, да печели добре и това да носи ползи както за него, така и за местните хора и природата." 

Едната част от проекта представлява обединение на няколко ферми за инвестиране в производството на крайни продукти, които впоследствие да се продават под обща търговска марка.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor