Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Услуги и аксесоари движат пазара на смартфони у нас

Александър Колев, мениджър Продуктово портфолио в Mtel, в Клуб Investor, 16.04.2016

Камера за виртуална реалност OZO. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Камера за виртуална реалност OZO. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Смартфоните достигнаха своя пик по отношение на характеристиките. Сега на преден план излизат услугите и аксесоарите с добавена стойност – например очилата за виртуална реалност и разработване на съдържание. Очаква се пазарът на виртуална реалност през следващите 5 години да достигне близо 20 млрд. долара в световен мащаб. Това каза Александър Колев, мениджър "Продуктово портфолио" в Mtel в ефира на Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Той говори за пазара на смартфони в България, който по думите му се радва на все по-голям интерес от страна на потребителите, следвайки глобалните тенденции. 

Според анализаторите от IDC пазарът за 2015 у нас бележи 20% ръст. Около 80% от всички продажби на телефони в България са смартфони, като целият пазар на смартфони за 2015 възлиза на 1,5 млн. телефона. 75-80% от продадените телефони минават през мобилните оператори. 

Колев допълни, че у нас се наблюдава поляризация в потребителските предпочитания, като най-продавани са смартфоните от най-ниския и най-високия ценови клас. 

В Западна Европа водещ фактор при покупка на смартфон са технологичните характеристики, а в България - дизайнът и марката. 

Според Колев лидерите Apple и Samsung са все по-притиснати от китайските производители, които освен по-ниските цени предлагат и конкурентно качество. Затова в Топ 5 на световния пазар 3 от производителите са китайски компании – Xiaomi, Lenovo и Huawei. 

Повече от разговора може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor