Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кога ще се спука биткойн балонът

Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, Investbook, 08.12.2017

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Спукването на биткойн балона ще се случи, когато световната икономическа ситуация започне да се влошава. Това коментира главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев в предаването „Investbook“ с водещ Димитър Вучев.

„Трудно е да се предскаже кога ще се случи това, но имайки предвид, че централните банки вече затягат своята парична политика, ликвидността малко по малко ще започне да се изчерпва, в банковата система ще има по-малко пари, съответно обслужването на дълговете ще стане по-скъпо и бизнесите ще станат по-песимистични за бъдещето“.

Според него когато икономическият растеж започне да се забавя и настроенията в бизнеса и при потребителите започнат да стават по-песимистични, тогава със сигурност ще има обръщане в настроенията по отношение на биткойна.

По думите му в момента, в който това се случи, ще има масово разпродаване.

„Когато цената на даден актив до толкова голяма степен зависи от позитивните нагласи на хората, е достатъчно само един голям институционален инвеститор да се изтегли от пазара и това може да предизвика лавина от продаване“.

Вулджев смята, че единственият начин да няма срив, е биткойнът в близките няколко години да стане международен финансов стандарт и например да измести долара.

„Според мен това не е възможно, но ако смятате, че е възможно, инвестирайте в биткойн“.

Кои интересни събития предстоят през 2018? 

Последни новини
Още от Investbook