Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Рисковете, съпътстващи намаляването на баланса на Федералния резерв

Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, Investbook, 11.08.2017

Въпросът относно евентуалното намаляване на баланса на Федералния резерв е в някаква степен по-важен дори от този за вдигането на лихвените нива. Това е така, защото в зависимост от това, как ще бъде проведено това евентуално свиване, ефектите може да са по-сериозни дори от вдигането на лихвата.

Това заяви в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев главният редактор на „ЕКИП“ Георги Вулджев.

„Това, което трябва да разберем относно съкращаването на баланса, е че то на практика представлява едно прикрито вдигане на лихвените проценти“, посочи той.

„Фед държи огромно количество ДЦК и корпоративни облигации, подкрепени с ипотеки, които бяха изкупени след настъпването на кризата от търговските банки. Това инжектира ликвидност в банковата система и предотврати фалит. Тези банки разчитаха на тази ликвидност, за да оцелеят, а сега, когато Фед започна да съкращава баланса, вместо да налива, ще започне да източва ликвидност. Следователно това може да навреди на финансовото състояние на банките“, коментира Вулджев.

„Количествените улеснения бяха една животоподдържаща система за американските банки. Да, сега, когато икономиката расте, има сравнително високи нива на инфлация, заетостта е много висока, всички казват, че е време балансът да бъде съкратен. Но Федералният резерв трябва много да внимава как ще проведе това съкращение, защото ако започнат да продават облигации на пазара, това най-вероятно ще доведе до много рязък скок на лихвите, като ще застраши някои големи корпорации с фалит. А дългът в корпоративния сектор в САЩ вече е достигнал нивата от 2006“, допълни икономистът.  

Последни новини
Още от Investbook