Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ограничаването на кешовите плащания е ограничаване на свободата

Стоян Панчев, председател на БЛО, в Investbook, 16.06.2017

Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ограничаването на кешовите разплащания означава по-малко свобода. Хората ще имат по-малко възможности да търгуват помежду си. Това каза икономистът Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Резултатът ще бъде не в изсветляване, а в още по-голямо потъмняване на бизнеса и всички ще се окажат губещи, каза анализаторът.

"Ако искам да купя една картина от теб, това няма да може да се случи без в тази транзакция да мине през банки. Първото нещо са банковите такси".

Вторият проблем е и за самия бизнес модел на банките, обясни гостът. "Един от плюсовете на криптовалутите, например, е че транзакционните разходи са много малки. Отново имаме вкарваме още един допълнителен проблем в и без това сложния и твърде регулиран бизнес на банките". 

Колкото повече нашите транзакции минават през банките има възможност хората с власт да следят ние какво правим, обясни Панчев. "Това е един елемент свързан с нашето лично пространство". 

"Насилственото вкарване на пари в банковата система чрез ограничаване на кешовите плащания в скандинавските страни, например, е начин за подкрепа на политиката на централните банки. Това се прави, за да се балансира системата". 

Какви са щетите в дългосрочен план? Как се развива войната срещу кеша в световен мащаб? Проблем ли е насилственото премахване на кеша? Ще бъдат ли криптовалутите спасителен пояс?

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Investbook