Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Инвестициите на развиващите се пазари – трезв ход или инвестиционна химера

Пазарен коментар на Кузман Илиев, Investbook, 19.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Възникващите пазари в последно време се открояват като много интересна дестинация за инвестиции. В последно време, през първото тримесечие на 2017, станахме свидетели на една мания сред инвеститорите, особено рисково настроените такива, на една вълна от инвестиции на развиващите се пазари. Около $60 млрд. долара бяха насочени към тези пазари, само за март сумата е около $30 млрд., от които 22 млрд. конкретно в Азия.

Това каза в предаването Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„Това, което всички се питат в момента е дали ситуацията е достатъчно устойчива, за да ставаме свидетели на нещо толкова позитивно. Въпросът е доколко това е устойчиво и доколко някаква макрокартина не изкривява преценката на инвеститорите, които проспиват икономическите проблеми и геополитическия риск“, допълни той.

„Като цяло говорим за т.нар. „азиатски тигри“ като Тайван и Южна Корея, но това важи и за Русия, където тази година се забелязва сериозен ръст на рублата. Целият процес може да бъде интерпретиран в контекста на това, че в тези страни има някакви проблемни процеси, но валутите им въпреки това нарастват заради прекомерния оптимизъм на външните инвеститори. Спорно е доколко оптимизъм е оправдан“, смята гостът в студиото.

Повече вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook