Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Атентатът в Русия - връзки и последствия

Пазарен коментар на Кузман Илиев в Investbook, 04.04.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не бих обвързал атентата в Санкт Петербург с вътрешнополитическата ситуация в Русия. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Протестите са си протести. Гражданското общество има своето мнение и то го изразява по този начин".

"Тук имаме явление, което се забелязва и в Западния свят - терористични атентати, които са отговор на външнополитически действия, водещи до радикализация вътре в страната. Нищо чудно да стане ясно, че този "самотен вълк", който може да не е част от организация, е вдъхновен от действията на Ислямска държава. Русия, като държава, която е много силно стъпила в Близкия изток, веднага влиза в радарите на подобни организации с радикален ислямски профил". 

Предстоят тежки времена за Русия, ако санкциите продължат, но от друга страна Западът трябва да преценява много добре какво следва на политическата карта, защото, както видяхме в Близкия изток, на мястото на диктатори се появяват радикални групировки, заяви Илиев. 

"Трудно е да се погледне към бъдещето, но по-скоро руската икономика се представя малко по-добре. Излиза от рецесията, рублата се стабилизира, има добри изгледи. Но в геополитическо отношение Русия трудно успява да намери диалог със западните си партньори, каквато бе надеждата на много хора след избора на Тръмп. Вината за това обаче е двустранна, както винаги".

Какво предстои във взаимоотношенията САЩ-Русия и има ли втвърдяване? Какви са реверансите, които правят различните страни, замесени в конфликта в Близкия изток? Има ли шансове за сваляне на санкциите срещу Русия? 

 

Последни новини
Още от Investbook