Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пазарът на облачни услуги започва да се консолидира

Туньо Зафер и Антон Титов, pCloud, в Investbook, 16.02.2017

Туньо Зафер и Антон Титов, pCloud. Сника: Bloomberg TV Bulgaria Туньо Зафер и Антон Титов, pCloud. Сника: Bloomberg TV Bulgaria

За последната една година пазарът се разви още повече като усвояемост на облачните услуги за съхранение на данни. Потребителите на глобално ниво са доста под милиард, като потенциалът е много сериозен. Само 22-23% от потенциалът е реализиран, като се очаква през следващите години покритието да достигне до 80%. Пазарът на облачните сторидж услугите може би ще достигне до 17-18 млрд. в рамките на 2020-2021, а що се отнася до всички облачни услуги говорим за 300 - 400 млрд. Очаква се много скоро потребителите да достигнат до 2 млрд. Това каза Туньо Зафер, основател на pCloud, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"България, като цяло, е свиква бързо с новите технологии и удобства и пазарът и тук се развива доста бързо. В САЩ и Западна Европа пазарът расте по-бързо, но българският пазар е интересен и тук нещата също се случват доста бързо". 

Все още доста хора държат повече на удобството пред сигурността, така че не бих казал, че сигурността е водеща при взимане на решение, каза от своя страна съоснователят на pCloud Антон Титов, който също бе гост в студиото. "Сигурността е компромис при криптографията. Задължаваш се да пазиш някакъв ключ или парола, който ако загубиш, губиш данните, което със сигурност е неудобство за много хора. Чрез криптирайки данните се лишаваш от много удобства, които сървърът ти предлага. Въпреки това криптирането е бъдещето, но е интересно как ще се развие законово този бранш".

За последната година pCloud е удвоил броя на потребителите си и те вече са почти 6,5 млн. от цял свят, каза още Зафер.

Кои са браншовете, които проявяват най-засилен интерес към облачните услуги? Какво е партньорството с мобилните оператори? Расте ли конкуренцията в бранша? Започва ли да се консолидира пазара?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook