Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Негатив ли е това, че българските емигранти в чужбина остават основен инвеститор у нас

Доц. Григор Сарийски, Investbook, 06.01.2017

Белият дом Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Белият дом Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Как влияят на икономиката ни парите, изпращани от българските емигранти от чужбина? Как може да бъде обяснен сериозния растеж на БВП с над 3 пункта, след като по данни на БНБ чуждестранните инвестиции са намалели с %? Отговорите на тези и други въпроси даде в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов доц. Григор Сарийски.

 „Данните, които изнася БНБ, тудно могат да бъдат определени като окончетелни. Фрапиращото в статистиката на БНБ е рязкото понижение на обема на преките чуждестранни инвестиции“, коментира доц. Сарийски. „Това, което трябва да отчетем, е, че структурата на растежа доста се промени. Структурата на растежа е неустойчива и не може да привлече инвеститори. Увеличението на БВП с 3,4% се дължи на т. нар. корективи, при които имаше увеличение с 8% и на нетния износ, който също не може да бъде устойчив компонент на растежа“, каза още той, добавяйки, че друг негативен фактор е нездравословната бизнес среда у нас.

Много може да се спори за ефекта от парите, изпратени от българските емигранти в чужбина, смята Сарийски. „В крайна сметка тези 720 млн. евро, които емигрантите изпращат, влизат в по-голямата си част в реалната икономика. Проблемът е, че немалка част от тях са насочени за покупка на чуждестранни стоки – бяла и черна техника, леки автомобили, жилища и др. Тоест приходът от тези трансфери е сравнително малък“, заяви още Сарийски.

Целият разговор вижте във видеото

Последни новини
Още от Investbook