Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кои са основните икономически тенденции през 2016

Димитър Вучев, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria, в Investbook, 30.12.2016

Димитър Вучев, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нарастването на популизма и неговото влияние на глобално ниво бе най-важното събитие през 2016. Това коментира главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев в ефира на Investbook с водещ Велко Каменов. 

"Поглеждайки цялостната картина популизмът е едно явление, което ще набере сила, най-вероятно през 2017-2018 ще достигне връх, но всичко това ще намери своя край".

Когато популистки настроени политици встъпят на власт, се вижда, че те не успяват да изпълнят своите обещания, тъй като икономически доводите им не са издържани, обясни Вучев.

По думите му 2016 беше една позитивна година за световната икономика.

"В началото на годината наблюдавахме срив на борсите в Китай. Погледнато като изолирано явление, то може да се отчете като нещо негативно. Ако погледнем обаче цялостната картина, това събитие сигнализира, че има проблем в системата. Един такъв сигнал ни показва, че трябва да се предприемат някакви действия".

В резултат Китайската централна банка под някаква форма отслаби контрола върху юана, погледна към МВФ и други международни институции. Тя си взе някаква поука и сега китайските пазари са далеч по-свободни, отколкото бяха преди няколко години, поясни той. 

Кои са останалите ключови събития през 2016?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook