Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Аутсорсинг индустрията на България ще усети ефектите на Brexit през 2019

Юлиян Михов в Investbook, 15.12.2016

Юлиян Михов, директор бизнес развитие в EY България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юлиян Михов, директор бизнес развитие в EY България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не очаквам 2017 да бъде драматична за която и да е индустрия в резултат на ефективното стартиране на Brexit, защото правните процедури, които Великобритания трябва да инициира ще започнат чак в края на пролетта на 2017, а самият процес ще продължи не по-малко от две години. Това каза Юлиян Михов, директор Бизнес развитие в EY България в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

Последствия ще има ефективно през 2019 година и тогава компаниите, които планират аутсорсинг ще започнат да преценяват дали да насочват дейността си към България или към други държави. 

"Най-големият риск е въвеждането на нови правила при твърд Brexit, свързани с законодателството, касаещо интелектуалната собственост и защитата на личните данни".

Дали ще бъде мек или твърд Brexit ще зависи това колко компании ще пожелаят да "играят на сигурно" и да търсят други локации, макар и с малко по-високи рискове в сравнение с България и останалите страни от ЕС. 

Възможен ли е позитивен ефект за аутсорсинг индустрията след Brexit и какво е нужно на България? Кои са индустриите, които ще бъдат благоприятствани и кои ще бъдат "ударени" най-силно? Защо един мек Brexit  е по-желан от бизнеса? Ще се "оголи" ли здравната система на Великобритания при твърд Brexit?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook